vikingehåndværk og teknikker

På denne side kan du følge med i hvilke håndværk og teknikker vi får lært.

Vikingerne broderede en del og det har primært været uld og hør man har brugt.
broderierne er som regel som kanter, pynt eller som tæpper( friser) der fortæller en historie.
jeg har eksperimenteret lidt med  forskellige broderitrknikker og har senest laver to små poser med et par gamle motiver på. de er broderet på hør med silketråde og jeg har brugt den type sting der hedder fladesting.








Nålebinding er en af de første teknikker Ida stiftede bekendtskab med. Nettet er en herlig ting og denne YouTube applikation var en meget stor hjælp.
http://www.youtube.com/watch?v=O8PXk5lTIZo&feature=related
Ida har p.t. selv lavet et par pulsvarmere i nålebinding.
Her min første prøve. Jeg har brugt de sting der hedder Oslosting som er opkaldt after nogle tekstiler der blev fundet i Osloområdet og hvor disse sting var anvendt. Der findes minimum 20 forskellige stingtyper der langsomt bliver mere og mere avancerede:
nålebindingsnåle i træ,  men vikingerne lavede dem også i horn og ben.



pulsvarmere i nålebinding

Spjældvæven var næste bekendskab og først senere fandt vi ud af at vikingerne sandsynligvis ikke brugte spjældvæven før til allersidst i vikingetiden. Spjældvæven er reelt middelalderens håndvæv. Ida fik vævet 4 bånd på denne type væv og teknikken har uden tvivl været kendt, men den er nok ikke blevet brugt da den har mange begrænsninger rent mønstermæssigt.

Spjældvæv

spjældvævet bånd
spjældvævet bånd


Vikingernes brugte brikvævning til at lave kantbånd med. Ida har p.t. vævet to bånd med denne teknik
Teknikken kan være ganske simpel, hvor brikkerne drejes den samme vej hele tiden, og ganske svær hvor hver brik vendes i sin egen retning for at opnå mønsteret. Vikingerne var meget dygtige til denne form for vævning og fund fra Mammeren viser at meget avancerede mønstre var kendte.


brikker til brikvævning

brikvævet bånd
denne YouTube video viser et avanceret mønster blive til: